Vakantie met kinderen

Kindervakantie tips voor een leuke vakantie met kinderen.

Pas op voor de Teek

Labels:

Een beet van een teek lijkt onschuldig. De directe gevolgen lijken zich meestal te beperken tot een rood plekje en een beetje jeuk.

Maar één van de drie teken is drager van diverse ziekmakende virussen en bacterien. Ziektes welke je kan krijgen als gevolg van een teken beet zijn onder andere de ziekte van Lyme en hersenvliesontsteking. Daarom is het belangerijk om goed bedacht te zijn op tekenbeten.

Een teek is een klein insekt dat zich voedt met bloed van dieren en mensen. Ze bespringen een prooi door hangend aan takken, bladeren en sprieten te wachten op een langslopende mense of dier. Ze detecteren de warmte en laten zich vallen of springen over op de huid. Eenmaal overgesprongen zoekt de teek naar een plek waar de huid warm en dun is. Daar boort ze zich in de huid en zuigt zich vol met bloed. Een teek kan wel enkele dagen blijven zitten en dan flink in omvang toenemen. Na zich tegoed te hebben gedaan, laat het beestje weer los.

De teek is met name actief van april tot november. Door zijn werkzaamheden vormen met name bossen, struikgewassen en hoogstaand gras een gevaar. Blijf in bossen dan ook zo veel mogelijk op de paden en campeer liefst niet aan een bosrand. Ga je de bossen in bescherm jezelf en je kinderen dan door de huid te bedekken met lange mouwen en een pet of ander hoofddeksel. Daarnaast kan een insechtenwerend middels met DEET een tekenbeet helpen voorkomen.

Controleer als je de bossen in bent geweest 's avonds goed op tekenbeten en verwijder teken direct met een tekentang. De kans dat een teek dan de ziekte van Lyme overbrengt is minimaal. Voor het zogenaamde Teken-Encefali-tis (FSME), een virusinfectie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, is dit echter niet het geval. Deze ziekte wordt direct na de beet overgebracht.

Met FSME besmette teken komen voor in grote delen van Europa waaronder populaire vakantiegebieden als Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Roemenië, Turkije, Slowakije, Kroatië, Hongarije, Polen, Slovenië, sommige gebieden van Scandinavië, de Baltische staten en Siberië. Daarnaast komt in Azie (het zuiden van de voormalige Sovjet Unie, China, Mongolië en Japan) een andere variant van dit virus voor.

Bij deze ziekte kan al zo'n week na de besmetting last optreden van koorts en een griepachtig gevoel. Bij eenderde van de patiënten kan zich na een licht herstel een ernstige hersenvliesontsteking openbaren die gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van nek, schouders en rug. Ben hier na een tekenbeet dan ook op bedacht en schakel bij twijfel een dokter in.

Heb je plannen om een tuinhuis te bouwen, kijk dan eens op onze andere website. Op Tuinhuis-site.nl vind je alle informatie die je nodig hebt om een houten tuinhuisje te bouwen.